Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Μπορεί το κόστος της αιολικής να ανταγωνιστεί τις συμβατικές πηγές ενέργειας;

Σύμφωνα με στοιχεία της Bloomberg (New Energy Finance) ως το 2016 το κόστος παραγωγής ενέργειας από χερσαία αιολικά θα μειωθεί κατά 12%, φτάνοντας το κόστος των συμβατικών μεθόδων παραγωγής (άνθρακα-ΦΑ-πυρηνικών).

Η επίτευξη ισοτιμίας αιολικών-συμβατικών πηγών θεωρείται σημείο καμπής για την προώθηση των ΑΠΕ και θα επιτευχθεί χάρη σε δύο κυρίως λόγους:

  1. την μείωση τού κόστους κατασκευής των ανεμογεννητριών (από 2 εκ.€/MW το 1984, πλέον κοστίζουν λιγότερο από 880.000€/MW) 
  2. την αύξηση την απόδοσης των ανεμογεννητριών (από 21% η απόδοσή τους πλέον φτάνει το 34%).
Το κόστος παραγωγής αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο λόγω αυξημένου ανταγωνισμού στη βιομηχανία ανεμογεννητριών και ανεμογεννητριών νέας σχεδίασης (με ακόμη μεγαλύτερα πτερύγια).

Επιπρόσθετα, οι σημερινές ανεμογεννήτριες είναι υψηλότερης ποιότητας και έχουν πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης. Με βάση τα παραπάνω, το κόστος παραγωγής ενέργειας από αιολικά έχει φτάσει στα 52€/MWh (από 200€/MWh το 1984...). 

Το κόστος αυτό (εννοείται χωρίς επιδοτήσεις) είναι κατά μόλις 6 € ακριβότερο από το μέσο κόστος παραγωγής των συμβατικών μονάδων (το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ εκτιμάται στα 72 €/MWh. Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το μέσο κόστος παραγωγής φτάνει ακόμη και στα 146€/MWh). 

Αν, δε, προσθέσει κανείς και το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (που και η ΔΕΗ θα υποχρεούται να πληρώσει από το 2013), ήδη το κόστος παραγωγής ενέργειας από αιολικά εξισώνεται με το κόστος των συμβατικών μονάδων. 

1 σχόλιο:

  1. 23 innovative renewable energy demonstration projects receive €1.2 billion EU funding
    -http://ec.europa.eu/clima/news/articles/news_2012121801_en.htm

    NER300 - Timeline
    - http://www.ner300.com/?page_id=5

    ΑπάντησηΔιαγραφή