Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Αιολική ενέργεια και σπάνιες γαίες

Υπολογίζεται ότι κάθε νέα ανεμογεννήτρια του ενός μεγαβάτ χρειάζεται διακόσια κιλά του μετάλλου νεοδύμιο. Το νεοδύμιο είναι ένα από τα δεκαεπτά χημικά στοιχεία που συγκαταλέγονται στις σπάνιες γαίες, τα οποία είναι ύψιστης σημασίας για πολλές εφαρμογές υψηλής και πράσινης τεχνολογίας, ιατρικής, αεροδιαστημικής και άμυνας, αλλά των οποίων τα χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης στο φλοιό της γης καθιστούν την εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους ιδιαίτερα δύσκολη. Παράλληλα, η μονοπωλιακή θέση της Κίνας στην εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους και η κερδοσκοπία και η ευπάθεια στην προσφορά καθιστούν τη διαθεσιμότητά τους στην αγορά αρκετά περιορισμένη και τις τιμές τεχνητά υψηλές.
Προϊόντα αξίας τεσσάρων τρισεκατομμυρίων ευρώ- περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ- εξαρτώνται σήμερα από σπάνιες γαίες, ενώ η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Χωρίς την ανάληψη άμεσης και αποφασιστικής δράσης εκ μέρους της ΕΕ για την εξασφάλιση παροχής σπάνιων γαιών στη βιομηχανία, η εξάρτηση από την Κίνα θα γίνει ολοένα και μεγαλύτερη και η αγορά «πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας» μπορεί να πληγεί σημαντικά.

Πώς αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά αιολικής ενέργειας και η κατασκευή ανεμογεννητριών αν δεν εξασφαλιστεί η σταθερή παροχή σπάνιων γαιών ή η αντικατάστασή τους; Τι επιπτώσεις έχει η στρεβλωμένη αγορά των σπάνιων γαιών στην τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική που πληρώνει ο καταναλωτής;

#renewablewind

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου