Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η Αιολική ενέργεια στον Κόσμο


Στα τέλη του 2011 η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας ανερχόταν στα 238 GW περίπου, μια άνοδος κατά 18 GW από το 2000. Περίπου 41 GW προστέθηκαν το 2011 μόνο. 
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρείται σημαντική μετατόπιση της καινοτομίας από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προς την Ασία, η οποία έχει αναδειχθεί πλέον ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά την εγκατάσταση νέου δυναμικού αιολικής ενέργειας. 
Το 2011 η Κίνα εγκατέστησε 18 GW αιολικής ενέργειας, φέρνοντας το σύνολο εγκατεστημένης ισχύος στα 63 GW, που αντιπροσωπεύει το 26,4% της παγκόσμιας αιολικής ενέργειας. Την ίδια περίοδο οι ΗΠΑ εγκατέστησαν 6,8 GW αιολικής ενέργειας, ανεβάζοντας το συνολικό δυναμικό στα 47 GW που αντιπροσωπεύει το 19,7% της παγκόσμιας αγοράς. Η Ινδία έρχεται τρίτη σε νέες εγκαταστάσεις, με 3 GW, αλλά κατατάσσεται πέμπτη με 16 GW συνολικής ισχύος (6,7% της παγκόσμιας αιολικής ενέργειας).
Η ΕΕ στο σύνολό της εγκατέστησε 9,6 GW αιολικής ενέργειας το 2011, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 94 GW. Αυτό είναι λίγο πάνω από το 6% του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ. 
Αν και η ΕΕ παραμένει ακόμη η μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας, οι προκλητικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να την καταστήσουν πολύ σύντομα ηγέτη σε αυτή τη μορφή ενέργειας. Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει ετήσιο στόχο εγκατάστασης τα 15GW αιολικής ενέργειας, με σκοπό το 2020 το συνολικό δυναμικό της χώρας να ανέρχεται στα 200 GW, ικανά να παράγουν 400TWh ηλεκτρικής ενέργειας.



Θα προλάβει άραγε η ΕΕ να επιτύχει το δικό της στόχο για το 2020 (180 GW εγκαταστημένης ισχύος το 2020) πριν μας ξεπεράσει η Κίνα;
#renewablewind

7 σχόλια:

  1. Πρέπει η Ελλάδα να επενδύσει στην Αιολική Ενέργεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι δεν είνα συνετό αυτήν την στιγμή να τεθεί τέτοιο θέμα εφόοσον η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει επενδύσεις και εφόσον υπάρχουν πολύ σοβαρότερα εσωτερικά κοινονικοπολιτικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα ένα άρθρο τώρα τελευταία δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ,στο οποίο γίνεται αναφορά σε ευρήματα της 12ης έκθεσης της PWC για τις προοπτικές στον παγκόσμιο κλάδο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας;ευρήματα που προέκυψαν από τις απόψεις στελεχών 72 εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν σε 43 χώρες.Η έκθεση λοιπόν υπογραμμίζει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας παγκοσμίως με κίνδυνο μπλάκ άουτ σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική μέχρι το 2030.Οι προκλήσεις που προκύπτουν δεν αφορούν μονάχα την ικανοποίηση της ζήτησης αυτής αλλά και την ανάγκη επίλυσης ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή υποδομή. Το φυσικό αέριο, όπως αναφέρει, είναι πρώτο στη λίστα των επενδυτικών προτεραιοτήτων με δεδομένο ότι συνεισφέρει σε μεγάλο ποσοστό στην επίτευξη των δύο στόχων,παρόλ'αυτά, δεν καταφέρνει να τους συναντήσει λόγω έλλειψης των απαιτούμενων επενδυτικών κεφαλαίων για έργα υποδομής και ευνοϊκών πολιτικών.Εδώ ακριβώς έρχεται συμπληρωματικά -για την ώρα- η καθαρή ενέργεια η οποία μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στα παραπάνω σενάρια λόγω της παραγωγικής της δυνατότητας και λόγω του ότι μέχρι το 2030 ''δεν θα χρειάζεται επιδοτήσεις για να είναι ανταγωνιστική''.Λαμβάνοντας υπόψη ότι από ενεργειακής άποψης η Ελλάδα είναι ιδανική για την ανάπτυξη συγκεκριμένα της αιολικής ενέργειας λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη χώρα, θεωρώ συνετό οι όποιες επενδύσεις να είναι πράσινες!Δεν έχουμε άλλη επιλογή!Είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας που μας παρέχει η ίδια η φύση.Μην ξεχνάμε ότι και από την σκοπιά των αποθεμάτων υδρογονανθράκων έχουμε πρόβλημα....τα αποθέματα εξαντλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο...και από την άλλη ,η Ελλάδα συγκεκριμένα- βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε εισαγωγές φυσικού αερίου...δηλαδή πάλι πληρώνει.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο αποδοτικά την ενέργεια. Σκεφτείτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν γίνει μια σωστή και πλήρης μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχει η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου , αλλά και μια μελέτη για να παίρνουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση απ΄αυτό, τότε νομίζω ότι η επένδυση σε αυτή τη μορφή εναλλακτικής ενέργειας είναι μια πολύ καλή κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Why Everyone Is Losing Hope For Green Energy
    (Dec. 1, 2012, 5:12 AM)

    "On the surface, green energy sounds like a great idea. Unfortunately, it is extremely costly and requires heavy government subsidies.

    As with most young industries, experts argue that green energy just needs time before it can reach economies of scale and become cost effective.
    But lately, those time frames have become extended. Meanwhile, fossil fuels like coal and natural gas continue to be devastatingly cheap.

    Hydro/Tidal energy is extremely efficient at energy generation, but only works where there is water. Other forms of fossil fuels like oil and gas are more efficient than wind and solar."

    http://www.businessinsider.com/people-are-losing-hope-for-green-energy-2012-11?op=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Tesla; Δημιουργήθηκε από τον Fernando Martínez Gómez Tejedor με την ιδέα να βοηθηθούν όλοι οι άνθρωποι που το χρειάζονται. επιδιώκει να δημιουργήσει μια μηχανή που χρησιμοποιεί εναλλακτική ενέργεια. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε στη διεύθυνση teslaprojectt@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή