Ερωτήματα προς τους Πολίτες


Εσείς, τελικά, είστε υπέρ ή κατά της αιολικής ενέργειας;

Πείτε την άποψη σας στα εξής ερωτήματα:
 • oι ανεμογεννήτριες βλάπτουν την υγεία των περιοίκων; (θόρυβος, κραδασμοί, ατυχήματα)
 • οι ανεμογεννήτριες απειλούν το (χερσαίο) περιβάλλον (ζώα, πουλιά);
 • οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον (ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά);
 • οι ανεμογεννήτριες επιδρούν αρνητικά στον τουρισμό; (οπτική όχληση κλπ. Ο ανεμόμυλος VS η ανεμογγενήτρια)
 • η κατασκευή των ανεμογεννητριών είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη; (τεχνογνωσία, εισαγωγές, ισοζύγιο πληρωμών, σπάνιες γαίες)
 • δημιουργεί η αιολική ενέργεια θέσεις εργασίας;
 • η αιολική ενέργεια είναι πιο φθηνή για τον καταναλωτή από ό,τι άλλες μορφές ενέργειας;
 • αιολική ή ηλιακή ενέργεια για την Ελλάδα;
 • υπεράκτια αιολικά πάρκα: λύση για την Ελλάδα;
  Η γνώμη σας είναι σημαντική και μας βοηθάει να εμπλουτίζουμε τις πολτικές μας θέσεις. 

7 σχόλια:

 1. Υπάρχουν πολλά ακατοίκητα νησιά, όπως πχ η Γυάρος, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αιολική (και ηλιακή) ενέργεια χωρίς να προκαλούν προβλήματα προς τους πολίτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι στην εκμετάλλευση του ανέμου, του ήλιου, του βιοαερίου, των κυμάτων, του νερού γενικά για παραγωγή ενέργειας αλλά σε μικρή κλιμακα (σπίτι/χωριό/πόλη) αντί για τα τερατουργήματα που στήνονται τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Προφανώς και είμαστε υπέρ προς οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης της ανθρώπινης γνώσης, κυρίως όταν αφορά περιβαλλοντικά βιώσιμους τρόπους παραγωγής ενέργειας. Η αιολική ενέργεια συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς τους σύγχρονους τρόπους. Το θέμα πάντα ήταν και θα είναι η οικονομική εκμετάλευση αυτών των νέων - κατά τα άλλα σύγχρονων, αποδοτικών, βιώσιμων και αειφόρων - πηγών ενέργειας. Μπορεί να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση αυτών των πηγών για την Ελλάδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτή άποψη ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον έχει ταυτόχρονα και κινδύνους και ωφέλειες. Το ζητούμενο είναι οι ωφέλειες να είναι κατά πολύ περισσότερες από τους κινδύνους (είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα).

  Σε ένα γενικό πλαίσιο, ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα αιολικά πάρκα είναι κάτι καλό για το περιβάλλον και την οικονομία γιατί εκμεταλλεύεται έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο.

  Παρόλαυτά, δε παύουν να έχουν και τα αρνητικά τους όπως αυτά ,ενδεικτικά (και όχι μόνο), αναφέρονται στη δημοσίευση.

  Όμως, οι παραπάνω σκέψεις θα πρέπει να ενταχθούν σε ειδικότερο πλαίσιο μελέτης για τα συγκεκριμένα οφέλη αλλά και τις παρενέργειες που πρόκειται να επιφέρει η εγκατάσταση ενός πάρκου σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (όχι με αοριστολογίες).

  Προσωπικά, θα ήθελα στο μέλλον να δω μελέτες για τέτοια μεγάλα έργα και γιατί όχι, και την υλοποίησή τους εάν αυτά δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ίσως η τεχνολογία να μην είναι ακόμη ώριμη για τέτοιες κινήσεις. Η διαφήμιση των ανεμογεννητριών προέρχεται απο την δυτική ευρώπη (και τυχαίνει να είναι οι κατασκευάστριες χώρες). Θέλουμε ανανεώσιμες πηγές σόι και καλά; Ας είναι ελληνικής κατασκευής. Αγοραστές ψάχνουν για την πώληση των παλαιών τεχνολογιών τους (και ναι παλαιών, όπως έγινε με το "ξεφόρτωμα" των παλαιών φωτοβολταϊκών πάνελ, άλλη μια φούσκα που ετοιμάζεται να κάνει το μπαμ).
  Ανανεώσιμες πηγές? Τί γίνεται με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που κατά την γνώμη μου είναι οι πιο οφέλιμες παραγωγικές μονάδες ήπιας ενέργειας? Δεν έχουμε Γερμανούς και Δανούς πωλητές και δεν τα προτιμούμε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η χρήση και η εκμετάλλευση κάθε φυσικής πηγής θα πρέπει πάντα να γίνεται με μέτρο και με σεβασμό στην ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες αντιδρούν καθώς υποστηρίζουν ότι διαταράσσεται το φυσικό περιβάλλον, καθώς τοποθετούνται περισσότερες ανεμογενίστριες σε μια περιοχή από όσες τελικά αντέχει η τοποθεσία. Σίγουρα η παραγωγή ενέργειας χωρίς ρύπους είναι σημαντική αλλά να μην γίνεται εξαντλητική εκμετάλλευση κάποιων περιοχών και πάντα με κίνητρο την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και όχι την προμήθεια συγκεκριμένων μηχανημάτων που παράγουν εταιρείες και εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα. Ο ρόλος των πολιτικών θα πρέπει να είναι η σωστή αξιοποίηση των ευκαιριών που μας δίνει η επιστημονική εξέλιξη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είμαι υπερ της εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας αρκεί η τοποθέτηση ανεμογεννήτριών να μη φτάνει σε τέτοια υπερβολή που να αλλοιώνει το φυσικό τοπίο...Ιδιαίτερα στα νησιά που η ξεχωριστή φυσιογνωμία του τοπίου είναι πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες και σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας των κατοίκων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή